Szivattyús-tározós erőművek feladata és használata a villamosenergia-rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hartmann Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Minden ország alapvető érdeke, hogy a növekedést és a fejlődést tűzze ki elsődleges gazdasági céljaként. A folyamatos fejlődés pedig növekvő ipari terhelést és villamosenergia-fogyasztást eredményez. Jelenleg főleg fosszilis energiahordozókat felhasználó erőművek szolgálják ki a villamos energia igényeket, de hosszú távon ez nem tartható fenn, mivel a fosszilis energiahordozó készleteink kimerülhetnek. A klíma változások miatt a CO2 kibocsátás csökkentése is meghatározó energiapolitikai cél lett. A kettős nyomás hatására egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megújuló energia felhasználás részarányának növekedésére. Az alternatív energiaforrások beépítésével a villamosenergia-rendszer merevsége megnő és egyre nagyobb lesz a szabályozási kapacitás igény. Napjainkra a szivattyús-tározós vízerőművek váltak a rendszerirányítás gyorsreagálású, modern flexibilis eszközeivé, amely megoldást nyújt a szabályozási kapacitásigényekre.

A szivattyús energiatározó számos hasznos tulajdonságával segítheti a magyar villamosenergia-hálózatot, például a terheléskiegyenlítésben és a szabályozási feladatokban, különös tekintettel a leszabályozási problémákra. Az éjszakai minimum terhelésnél többlet terhelést generál, amivel megoldást nyújt a leszabályozási problémákra, a nappali csúcsidőszakban pedig a tárolt vízenergia felszabadításával segíti a villamosenergia-igények kiszolgálását. Maximális terhelését közel 1 perc alatt képes leadni és nem szükséges részterhelésben üzemelnie, ezért később a magyar villamosenergia-rendszer meghatározó szabályozó kapacitásává is válhat.

A diplomatervemben ismertettem a magyar célkitűzéseket a villamosenergia-szektorban a Nemzeti Energiastratégia 2030-on és a Magyarország Megújuló Energia Hasznosítás Cselekvési Terven keresztül. Részletesen bemutatom a szivattyús-tározós erőművek működését és az üzemében rejlő lehetőségeket. Végezetül a magyar terhelési adatok felhasználásával ajánlatot teszek a szivattyús energiatározó maximális beépített teljesítményére és értékelem a kapott eredményt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.