Szívritmus figyelő tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Benesóczky Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Egyes szívbetegségeknél a szív időnként kihagy. A szivdobbanás kimaradásának ideje a betegség előrehaladtával nőhet és veszélyessé válhat. A szívritmus figyelése, eltárolása, és az esetleges rendellenességek jelzése egy fontos diagnosztikai feladat.

A szakdolgozatban egy olyan eszköz tervezése a cél, amely egy modern cél-chip segítségével képes a szívverés észlelésére optikai módszerrel, mikrokontroller segítségével ebből szívritmust számol, az adatokat eltárolja, és kérés esetén továbbítja a PC-nek. Ezen kívül tervezendő egy deszkamodell, amely nem hordozható, egyszerűbb megvalósítása az eszköznek, de alkalmas a működés ellenőrzésére, és prototípus tervezésre.

A dolgozat egy bevezető résszel kezdődik, amelyben szó van a szívritmus mérésének módszereiről, és ezek összehasonlításáról. Ezután bemutatásra kerül néhány, napjainkban gyakran használt, modern cél-chip, amely optikai módszerrel képes a szívverés detektálására. A szakdolgozat végigvezet az említett eszköz hardverének megtervezésén, bemutatja a tervezés lépéseit, és a tervezési döntések indoklását, majd megismertet a mikrokontroller szoftverének felépítésén, működésén, implementálásán.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.