Szkript-alapú AUTOSAR SWC generátor keretrendszer

OData támogatás
Konzulens:
Kiss Domokos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjaink fokozódóan komplex járműipari alkalmazásai egyre több elektronikus vezérlőegység (ECU) beépítését követelik meg a vezető gyártók által előállított személyautókba. Az elosztott rendszeren futó szoftver összetettsége nyomán egyre nagyobb problémát jelentett ennek megfelelő specifikálása, implementálása, tesztelése és integrálása. A hatékonyság növelésére a prémium autógyártók és beszállítóik létrehozták az AUTOSAR (AUTomotive Open System ARchitecture) konzorciumot, amely szabványaival egységesíti a vezérlőegységeken futó szoftvert. A szabványcsomag a rendszerrel szembeni követelmények egy részét metamodellek formájában publikálja.

Diplomamunkám során olyan eszközöket hoztam létre, amelyek az AUTOSAR szabványban található Software Component Template és ECU Configuration Template által definiált modellezési nyelvek használatához nyújtanak segítséget. A szoftverkomponensek (SWC-k) az AUTOSAR szoftverarchitektúrájában az alkalmazás szintű logika megvalósítására hivatottak, ezek leírását tartalmazza a szoftverkomponens sablon. Az ECU konfigurációs leírás a komponensek és más szoftverrészek integrációs idejű finomhangolásához és konfigurálásához kapcsolódó információleírásához ad egy eszköztárat.

Diplomamunkám első részében bemutatom a feladat megértéséhez elengedhetetlen elméleti hátteret, ismertetem az AUTOSAR szabvány által definiált szoftverarchitektúrát és a sablonok tartalmát, valamint a megvalósításhoz felhasznált technológiákat. A továbbiakban beszélek az elkészült eszközökről: az ECUC Wrapper Toolról, amely tetszőleges ECU konfigurációhoz generál segédosztályokat, amelyek a konfigurációs elemek típusos kinyerését teszik lehetővé; valamint a SWC generátor könyvtárról, amely a szoftverkomponens modellek felépítését hivatott egyszerűsíteni, magas szintű szolgáltatások segítségével.

Ezt követően két példa szemlélteti az eszközök gyakorlati működését. Végül beszélek a vállalatnál fejlesztett szkriptelést támogató interfészről, különös tekintettel az ezen elérhető SWC generátor keretrendszer funkcióiról. Az utóbbit ismét példával illusztrálom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.