Szoftver alapú switch performancia analízise cloud környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Kökényesi Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A 21. század egyik kiemelkedő trendje az IT világában a virtualizáció. Korábban minden feladat elvégzésére külön célhardvert allokáltak. Napjainkban már az a cél, hogy a lehető legtöbb feladatot szoftveres módon oldjunk meg. Ennek az új paradigmának előnye többek között az, hogy hatékonyabb a hardver kihasználtsága, valamint rugalmasabb a rendszerek skálázása, illetve egyszerűbb a karbantartás is.

Ez alól nem jelentenek kivételt a hálózati eszközök sem. A felhő alapú számítástechnikában (cloud computing) központi szerepe van a virtuális switch-eknek. Ezek az alkalmazások biztosítják a szervereken futó virtuális gépek belső és külső hálózati kapcsolatát.

A fizikai eszközök virtualizálásával különböző sztochasztikus paraméterek kerülnek a rendszerbe, melyek befolyásolják a hálózatot. Ha szeretnénk biztosítani a tervezhetőséget, megbízhatóságot és a többi minőségi jellemzőt, összetett méréseket kell végeznünk. A mérések célja, hogy összefüggéseket találjunk a hálózati, környezeti jellemzők és a performancia karakterisztikák között.

A dolgozatban ismertetem a nyílt forráskódú szoftver alapú switch implementációk típusait és működésüket, illetve tanulmányozom a teljesítmény mérésekhez szükséges hálózati forgalom generáló eszközöket. Megvizsgálom, hogy melyek azok a mérhető paraméterek, amelyek leginkább alkalmasak a switchek teljesítményének jellemzésére. Kidolgozok egy megfelelő, összehasonlításra alkalmas teljesítménymérő módszertant, majd egy kiválasztott switch-el és egy forgalomgeneráló eszközzel méréseket végzek különböző beállítások mellett. A mérések elvégzése után összefüggéseket keresek a switch paraméterei, teljesítménye és a környezeti változók között. A dolgozat végén összegezem az eredményeket, illetve megvizsgálom a tesztelés és kiértékelés automatizálhatóságát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.