Szoftver termékek licenszkezelési mechanizmusának vizsgálata és implementálása vállalati környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hullám Gábor István
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A piaci eladásra szánt szoftverek egyik legfontosabb eleme a megfelelő licenszkezelő mechanizmus. Ez garantálja, hogy a felhasználók csak oly módon használhassák a szoftvert, amihez a készítő jogosultságot biztosít a számukra. A gyártó számára ez jelenti a védelmet a jogosulatlan használatból következő anyagi károk ellen.

A másik oldalról viszont az értékesíthetőségben is fontos szerepet játszik a megfelelő módszer használata. A lehetséges vásárlók elsődleges szempontjai, hogy a szoftverrel szemben támasztott igényeik és annak ára milyen arányban vannak, és hogy mennyire hasonlít az általuk megszokott megoldásokhoz.

A szakdolgozatom során először a napjainkban alkalmazott licenszkezelési és értékesítési módszereket fogom összegyűjteni. Ezen információk alapján ki fogom választani, a feladatomat adó vállalat által fejlesztett, hamarosan piacra kerülő szoftverhez legjobban illő megoldást. Amennyiben a cég értékesítési osztálya elfogadja a javaslatomat, akkor a feladatom ennek a megoldásnak az elkészítése lesz. Ennek a részeként először felmérem a követelményeket és azok alapján terveket készítek. A későbbiekben a tervek alapján fogom elkészíteni az implementációt és integrálni azt a szoftverbe. A feladatom utolsó lépése a tesztelés lesz.

A feladatom során fontos szempont, hogy a megoldás a későbbiekben másik projekt esetében is felhasználható legyen, lehetőleg minél kevesebb módosítás végrehajtásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.