Szoftver teszt fedettségmérés beágyazott vezérlők esetén

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Majzik István
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A napjainkban fejlesztett biztonságkritikus beágyazott szoftvereknek egyre szigorúbb követelményeknek kell megfelelniük, valamint a szabványok is egyre szigorúbbak és bonyolultabbak. A követelményeket tanúsítani kell és a tanúsításban vizsgált teszt minőségi jellemzőkhöz nyújtanak támogatást a kód lefedettségi metrikák.

A Prolan Irányítástechnikai Zrt. által fejlesztett ProSigma vasúti jelátviteli berendezés a legmagasabb biztonságintegritási szintet képviseli (SIL 4-es biztonságintegritási szint). A rendszer háromból kettő architektúrájú, vagyis három különböző hardveren három különböző szoftver fut, melyeket három különböző fordítóval fordítanak.

A diplomaterv célja egy olyan eszköz keresése, kifejlesztése, mely szoftveres támogatást nyújt kódlefedettség mérésére és a beágyazott vezérlők lefedettség mérés szempontjából jellegzetes korlátait is kiküszöböli a jól konfigurálhatóságával. Felmértem ezeknek a feltételeknek megfelelő ingyenes és kereskedelmi eszközöket. Az egyik eszköz a CATES (Coverage Analysis Tool for Embedded Systems) volt, mely utasítás és döntés lefedettség mérésre volt képes. Ezt az eszközt fejlesztettem tovább a munkám során. A ProSigma eszközben használt C fordítók dialektusaival egészítettem ki, valamint konfigurálhatóvá tettem, hogy mely metódusokat szeretnénk felműszerezni és annak lefedettséget mérni. Ezen túl feltétel és módosított feltétel/döntés lefedettség mérésre is alkalmassá tettem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.