Szoftverfejlesztés ADF alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Kardkovács Zsolt Tivadar
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság a webes alkalmazások korát éljük, majdnem mindent elintézhetünk egy számítógép és egy böngésző segítségével. Az Interneten keressük meg a minket érdeklő információkat, a közösségi hálózatok soha nem látott népszerűségnek örvendenek és egyre több vásárlást intézünk online. Sokféle ügyet elintézhetünk már egy önkormányzati vagy kormányzati portálon, egy netbankban vagy egy adott szolgáltató weboldalán keresztül. Gyakorlatilag minden vállalkozás sikeréhez elengedhetetlen, hogy modern, könnyen használható és informatív weboldala legyen, és gyakran webes felülettel rendelkeznek a vállalatok belső ügyviteli rendszerei is.

Ezeket a weboldalakat érdemes korábbi megoldásokat felhasználva felépíteni, ahelyett hogy minden esetben egészen alacsony szintről, az alapoktól kezdenénk. A webes alkalmazások fejlesztéséhez egy alapot szolgáltathat például az Oracle Application Development Framework (ADF). Ez jól használható eszközöket ad arra, hogy egy adatbázis tartalmát megjelenítsük webes felületen, és hogy a felhasználóink kényelmesen vehessenek fel, kereshessenek, módosíthassanak és törölhessenek adatokat.

Jelen szakdolgozatban az ADF egy vetületét vesszük részletesebb vizsgálat alá, ugyanis az egyik első kérdés, ami egy ADF alkalmazás fejlesztésekor felmerül, hogy milyen technológiával érjük el az adatbázisban található adatokat. A két lehetőségünk az ADF Business Components (ADF BC) és az Enterprise Java Beans (EJB), melyeket a keretrendszer támogat. Célunk ezeknek az összehasonlítása egy azonos funkciókat szolgáltató webes felület mindkettővel történő megvalósításán keresztül.

A szakdolgozat a keretrendszerek általános áttekintése után bemutatja a két technológiát, és egy mintaalkalmazás egyes funkcióinak kétféle megvalósításán keresztül összehasonlítja azokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.