Szoftverfejlesztés Apple TV-re Swift alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Egyre többen fizetnek elő streaming szolgáltatásra, amellyel filmeket és sorozatokat lehet nézni havidíj ellenében valamilyen online felületen vagy alkalmazáson keresztül. Gondoljuk akár csak az HBO GO-ra vagy a Netflixre. Ezekkel kapcsolatban csak az az egy gond merül fel, hogy a régebbi típusú, nem okos tévékre nem elérhetőek. Ilyenkor megoldást jelenthet egy Apple TV.

Az Apple által fejlesztett Apple TV a rajta futó tvOS segítségével támogatja ezeknek a szolgáltatásoknak az alkalmazását. Az App Store-ból lehet őket letölteni. Az Apple TV nem csak arra jó, hogy az egyes film megosztók tartalmait elérjük, hanem arra is, hogy játékokat töltsünk le rá.

A játékokkal való időtöltés vált a második legnagyobb felhasználási területévé az Apple TV-nek. A letölthető játékok között megtalálhatóak a legnagyobb nevek, amelyek a mobil platform világából váltak híressé. De akkor sem kell csüggedni, ha egy játék nem készült el kifejezetten Apple TV-re, ugyanis az iPhone-on és iPaden lévő játékok tükrözhetőek a nagy képernyőre. Az egészen egyszerű játékoktól kezdve, mint a Snake vagy Flipper, az összetettebb stratégiai játékokig bármi könnyedén elérhetővé válik a felhasználó számára.

A feladatom során a klasszikus játékok közül a tetris-t valósítottam meg tvOS-re Swift segítségével. A játékos az Apple TV kontrollerével tudja irányítani az egyes elemeket. Az irányításhoz különböző gesztusokat kell használnia, például a jobbra és balra való swipe gesztussal tudja jobbra, illetve balra mozgatni a hulló alakzatot. A feladatom során megismerkedtem a kétdimenziós játékfejlesztéssel, és olyan keretrendszerekkel mint a SpriteKit és GameKit, amelyeket kifejezetten az Apple termékekre való fejlesztéshez használnak.

A fejlesztéshez hozzátartozik a tesztelés is, amely esetemben háromféleképpen történt, manuális teszteléssel, unit tesztek formájában, illetve az Instuments nevű monitorozó eszköz segítségével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.