Szoftverfejlesztés és integráció .NET környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Benedek Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre fontosabbá válik a természetes nyelvek közötti átjárás szerepe, kevés olyan területtel találkozhatunk, ahol ne lenne szükség információk különböző nyelvekre fordítására. Miközben a lefordítandó információ mennyisége egyre növekszik, a fordítást egyre gyorsabban és hatékonyabban kell elvégezni. Ebben nyújtanak segítséget a különböző fordítástámogató rendszerek a fordítóirodák, nagyvállalatok, valamint az egyéni fordítók számára egyaránt.

Az egyik legelterjedtebb fordítástámogató szoftver a piacon a memoQ. A memoQ rendelkezik minden olyan eszközzel, amely elengedhetetlen egy modern fordítástámogató rendszerben, mint fordítómemóriák, terminológiai adatbázisok, gépi fordítás stb. A szoftver tartalmaz továbbá egy opcionálisan telepíthető szerveralkalmazást is, amely jelentősen megkönnyíti a fordítási projektekkel kapcsolatos csoportmunkát.

A nagy mennyiségű információ lefordításának hatékonysága azonban nem csak a használt fordítástámogató szoftveren múlik, fontos szerepet játszik a projektmenedzsment is. Nagyon sok projektmenedzsment eszköz létezik a piacon, ezek egyike a Language Terminal, ami speciálisan fordítási projektet menedzselését segíti elő. A Language Terminal egy web alapú szoftver, amely független a használt fordítástámogató szoftvertől.

Felmerült az igény a memoQ szerver és a Language Terminal közötti integráció megvalósítására, hogy ezáltal a memoQ kliensen keresztül használni lehessen a Language Terminal által nyújtott projektmenedzsment szolgáltatásokat, valamint azokat újabb funkciókkal egészítse ki. Feladatom a két rendszer integrációjához kapcsolódó egyes funkciók megvalósítása volt. Munkám két nagyobb egységre bontható. Egyrészt elkészítettem egy olyan funkciót, amelynek segítségével a memoQ szerver egyes felhasználóit össze lehet kapcsolni a Language Terminal dolgozóival, másrészt lehetővé tettem a fordítási projektekhez kapcsolódóan különböző pénzügyi kimutatások létrehozását, költségszámítások elvégzését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.