Szoftverfejlesztés támogatása szimulációs technikákkal okosotthon környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ráth István Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban az informatika egyik leggyorsabban fejlődő ágazata az Internet of Things, valamint ezen belül az okosotthonok. A technológiai fejlődésnek köszönhetően ezek egyre elterjedtebbek, és szélesebb körben elérhetőbbek. Ezekben a rendszerekben az egyik legfontosabb probléma az eszközöket vezérlő logika megvalósítása. A fejlesztés során sokszor nehézséget jelenthet a fizikai eszközök tesztelése, azoknak a vezérlő szabály által várt állapotba hozása. Erre nyújthat megoldást egy okosotthon szimulátor használata a fejlesztés során. A széles körben használt Eclipse SmartHome keretrendszerre épülő OpenHAB 2 okosotthon platformhoz, bár több mint 250 féle különböző csatoló elérhető, egyik sem szimulátorbeli eszközök integrálásához készült.

Dolgozatom célja egy csatoló megvalósítása az OpenHAB 2 okosotthon platform, és a Home IO okosotthon szimulátor között. A csatoló támogatja az OpenHAB és a virtuális eszközök közötti kétirányú kommunikációt, valamint az eszközök automatikus felderítését és konfigurációját.

Dolgozatomban ismertetem a felhasznált technológiákat, majd bemutatom a tervezés és megvalósítás menetét, végül az elkészült csatoló működését egy esettanulmányon keresztül szemléltetem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.