Szoftverfejlesztési folyamat hatékonyságának növelése: kódgenerálás UML designból

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az autóiparban, mint más iparágakban is sztenderd az automatizálásra törekvés. Szoftverfejlesztés során is lehetőség van arra, hogy a fejlesztési folyamat bizonyos részeit automatizáltan hajtsuk végre, amennyiben egyes részegységeit ugyanúgy, vagy hasonlóan kezelhetővé lehet tenni.

Az ultrahangos érzékelő PMA szoftver jeleinek konverzióját a fejlesztő minden jelre egyesével végzi manuálisan, azonban az adatbázisban tárolt konverziós képletek egységes formára hozásával ezt szoftveresen, automatikusan is lehet végezni, ezzel időt spórolva és csökkentve az emberi hiba lehetőségét.

A Doors adatbázisban tárolt megrendelői és belső követelményeknek Bázisszoftver és Applikációs szoftver közötti konverziójához szükséges képleteit olyan formára lehet hozni, amelyet egy C# nyelven elkészített script hatékonyan tud kezelni. Ezen követelményeket az Enterprise Architektúrába-amely egy UML modellező eszköz- beimportálva és egy modellt létrehozva a Visual Studio fejlesztő környezetből lekérhetőek getter, lekérő függvényekkel a követelmények paraméterei. A konverziós képletek legenerálva és visszatöltve az UML modell elemei alá ezen úton áthidalhatjuk a design és az implementáció közötti fejlesztési részt.

Az eredmény a kész kód, amelyet ellenőrzések után fel lehet használni a projekt egészébe. A feladat megoldásával elértem azt, hogy a feleslegesen ismétlődő egymáshoz nagyon hasonló feladatrészek automatikusan végrehajtódjanak. Megspórol a script több napnyi mérnöki munkát, így pénzt és csökkenti a hibaejtés lehetőségét.

A feladat megoldása során képet kaphattam milyen élesben egy cég projektjén dolgozni, abban részt venni és hatékonyabbá tenni a munkafolyamatokat. A jövőben a feladat mintájára, több folyamatot automatizálására is lehetőség nyílt, melyben szívesen részt fogok venni, ugyanis a hatékonyság növelése azt eredményezi, hogy egyre több és több időt tudunk fektetni a fejlődésre, fontosabb, vagy hosszabb egyéb munkafolyamatokra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.