Szoftverhiba-jelentések automatikus elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Minden szoftver működése során felléphetnek hibák. Ezek nagyon sokrétűek lehetnek, és sok esetben nehéz rájönni, hogy mik az okozói. A fejlesztők a szoftverek készítése során a minőségbiztosítással és a folyamatos ellenőrzésekkel próbálnak kizárni minden hibát, de általában még az éles rendszerek sem tökéletesek.

Ezeket a hibákat a legtöbbször hibajegyek formájában küldik tovább a szoftverek. Fontos feladat, hogy ezeket a hibajegyeket feldolgozzuk és értelmezzük, hiszen csak így javíthatók ki ezek a hibák, és így tökéletesíthető a rendszer. Ezek a hibajegyek azonban mennyiségük és értelmezésük miatt is automatikus feldolgozásra várnak.

Egy feldolgozó egységen dolgoztam az elmúlt időszakban. Ennek alapjául az Elasticsearch NOSQL adatbázist használtam. Először meg kellett ismerkednem ezzel a programmal, és meg kellett vizsgálnom, hogy alkalmas lesz-e a feladatra, amit szeretnék elkészíteni. Miután megfelelőnek bizonyult elkezdtem felépíteni a feldolgozó egységemet.

Az egyik feladatomnál egy egyszerű elemzőt készítettem el, ami egyes felhasználói csoportokhoz köthető hibákat detektál. A másik feladatomnál pedig egy adatbányászati algoritmust alapul véve készítettem egy olyan programot, ami valószínűségek alapján jóslásra képes. A dolgozat végén kitérek arra is, hogy mik a további lehetőségek ebben a környezetben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.