Szoftverkomponensek automatizált tesztelése ipari környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Ipari környezetben is kiemelt fontosságú, hogy a kiadott termék megbízható legyen. Az elvárt minőség és biztonság elérése érdekében különböző teszteket futtatunk az adott szoftverkomponenseken. Ez arra is alkalmas, hogy az esetleges hibákat minél előbb megtaláljuk, és kijavítsuk, mellyel jelentős költségeket takaríthatunk meg.

Dolgozatom elején ismertetem, hogy a szoftver mely szintjeit milyen tesztekkel érdemes lefedni, illetve, hogy manuális teszt írásakor milyen követelmények szerint kell teszteseteket létrehozni. Mivel a legtöbb esetben egy bonyolultabb szoftverkomponenshez sok tesztet kellene írni, és ezeket gyakran futtatni, jobb megoldás a teszteket automatizálni.

Bemutatom az általam tesztelt szoftverkomponenst, és kiválasztom a teszteléshez szükséges eszközöket, melyek az Eclipse, Systemtest Monitor és a Team Foundation Server. A teszteket Java nyelven automatizálom.

Végül alkalmazom az előzőleg ismertetett folyamatokat, metódusokat a kiválasztott szoftverkomponensre, közben bemutatva a manuális és automatizált tesztek tervezési és megvalósítási fázisait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.