Szoftvermodellek fejlődésének támogatása modellfeldolgozással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lengyel László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szoftverek az elmúlt évtizedekben egyre bonyolultabbak és robosztusabbak lettek, a megnövekedett komplexitás kezelését modellezéssel, napjainkban, pedig már modellalapú fejlesztési módszerek alkalmazásával támogatjuk. A szoftverfejlesztés során felhasználjuk a modellezés magasabb absztrakciós szintjéből származó előnyöket. Modellek használatával nagyban növelhető az elkészített komponensek újrafelhasználhatósága, illetve az emberi gondolkodáshoz közelebb álló koncepcionális szintje miatt átláthatóbb és gyorsabb fejlesztést biztosító módszereket alkalmazhatunk.

A modellek, melyek a szoftvertervezése során, vagy kiadásának pillanatában megfelelőek voltak, a szoftver életciklusa alatt elavulnak, kiegészítésre szorulnak. Jelenleg a modellekben történő változások követése az esetek többségében még részben sem automatikusan hajtódik végre. Emiatt jelenleg az informatika egyik fő feladata a meglévő programok modelljeinek, illetve kódjának manuális frissítése. Ez természetesen hatalmas mennyiségű erőforrást emészt fel, amit megfelelő támogatás segítségével elkerülhetünk.

A jelen dolgozat célja annak feltárása, hogyan lehet a metamodellek evolúcióját automatikusan követni modell szinten, felszabadíthatva a modellek újratervezésének, és újrakészítésének költségét. Tárgyalásra kerülnek a metamodellek fejlődésének kérdései, azaz mi módon hatnak a példány modellekre az evolúció eseményei. Továbbá bemutatásra kerül a probléma egy működő megvalósítása Domain-Specific Language Tools környezetében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.