Szoftvertesztelést támogató eszköz fejlesztése biztosítási környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Sógorné Dr. Balla Katalin
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A cégeknél lévő szervezeti vezetők (erőforrásgazdák) döntenek arról, hogy melyik munkatársuk, milyen feladattal, mennyi időt foglalkozhat. A projekt jelleggel működő cégek esetén ez azt jelenti, hogy a projektmenedzserek az erőforrásgazdáktól kérnek munkaerőt az egyes feladatok megvalósításához. Ahhoz, hogy hatékonyan történjen meg az erőforrások projektekhez rendelése, a vezetőknek friss kimutatások szükségesek az aktuális és várható terhelések áttekintéséhez.

Szakdolgozatom célja olyan informatikai megoldás szállítása, amellyel az erőforrásriportok automatikusan összeállíthatók a tesztelési vezetők részére. Ehhez szükség volt a jelenlegi módszer megvizsgálására és ennek alapján a vezetők segítségével kidolgozásra került egy olyan alternatíva, amellyel hatékonyabban tudnak kimutatásokat készíteni az igényüknek megfelelően.

A szoftverfejlesztés során a spirális fejlesztési modell került alkalmazásra. A végeredményhez több prototípus készítése után jutottam el. A rendszeres konzultációk lehetővé tették az elkészültek gyakori validálását, a következő iterációk feladatainak kijelölését, a specifikáció pontosítását.

A tervezés során egy Java alapú, háromrétegű webalkalmazás készítése mellett döntöttem. Az adatbázisa Microsoft SQL Serveren, az üzleti logikája és megjelenítési rétege az Apache Tomcat web- és szervletkonténeren került kialakításra. Tervezéskor szükséges volt alternatív lehetőségek vizsgálata. A grafikonok előállításához 9 Java és 6 JavaScript alapú megoldást, az Excel fájlok feldolgozásához 2 alternatívát vizsgáltam meg. A fejlesztés igényeit figyelembe véve a célnak legjobban megfelelőket választottam közülük.

A fejlesztések az átadás előtt fejlesztői teszten menetek végig fejlesztői környezetben, majd az ügyfélnél történt telepítést követően a megrendelő oldali tesztek is megvalósultak. A rendszer átadásra került.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.