Szoftvervezérelt hálózati megoldások a felhőben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A félév során megismerkedtem a nyílt forráskódú OpenStack felhő keretrendszerrel, annak komponenseivel és működésével. Kipróbáltam valamennyi, hozzá készített automatizált telepítőt, melyek segítségével a konzulenseim által rendelkezésre bocsátott eszközökön kialakítottam egy virtuális gépek indítására és kisebb teszthálózatok létrehozására alkalmas felhő rendszert. Az elkészült rendszeren különböző teszteket végeztem, hogy a továbbhaladás előtt megbizonyodhassak a rendszer működőképességéről.

A sikeres teszteket követően tanulmányoztam a szoftver vezérelt hálózatokat, SDN vezérlőket, a már létező megvalósításokat és ezek integrálhatóságát a már felépített OpenStackbe. A lehetőségek elemzésével és konzulenseimmel egyeztetve, az OpenDaylight nevű, Java alapú hálózati megoldást választottam. Különböző források és hosszas próbálkozások után sikerült integrálnom az OpenDaylight Helium kiadását az OpenStack Juno klaszterbe. Az integrációt követően kialakítottam két Load Balancer környezetet, ami a hálózat függvényében irányíja a csomagokat. Egyiket dedikált szerver géppel, másikat OVS switch és az OpenDaylight segítségével.

A folyamat során szükségszerűen kiépítettem egy többgépes klasztert, üzembe helyeztem VPN-t a távoli vezérléshez és különféle eszközökkel biztonságba helyeztem a munkakörnyezetet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.