Szóhálókon végzett navigációs játékok vizsgálata gépi tanulás segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Kőrösi Attila
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Jelen diplomamunka dokumentálja a fit-fat-cat játék adathalmazának elemzését gépi tanulási módszerekkel. A fit-fat-cat mobil alkalmazás egy tájékozódási játék a meghatározott szavak hálózatában, a lejátszott játékokat rögzítették és a játékosok opcionálisan további információt adhattak meg magukról. A dokumentum tartalmazza az elemzéshez szükséges áttekintését a komplex hálózatoknak, az útvonalválasztási stratégiáknak és a gépi tanulás alapvető módszereinek.

Az elemzés három részre bontható: az adatok előzetes vizsgálata, a word2vec modell alkalmazása és a játékosok klaszterezése. Az előzetes vizsgálatok során a játékhoz kapcsolódó attribútum értékek eloszlása mellett a játékosok fejlődését is tanulmányoztam az alapján, hogyan változik a megoldási idő, a megoldás stretch-je és az írási sebesség, ahogy egyre többet játszanak.

A word2vec modell a játékosok útvonalai alapján térbeli beágyazást készített a szóhálóhoz, azaz minden egyes szóhoz hozzárendelt egy megadott dimenziójú vektort. A beágyazásokon különböző útvonalválasztási metódusokat teszteltem és összehasonlítottam a teljesítményüket, azzal a céllal, hogy találjak egy olyan implementálható navigációs stratégiát, amely hasonlít az emberek útválasztásához, esetleg meg is jósolja azt.

A játékosok klaszterezésének mögött szintén az a motiváció, hogy a felfedezett csoportok alapján azonosíthatóak legyenek az eltérő navigációs stratégiák, ha vannak, és a mögöttük rejlő mentális modellek. A játékosok klaszterezéshez szükséges jellemzőit játék eredményeikből levezetve állítottam elő, amelyek így többségében a teljesítményüket írják le, például az átlagos megoldási idő vagy a sikeresen megoldott játékok aránya. Emiatt a klaszterező eljárások is az eredményesség alapján találtak elkülöníthető csoportokat, amelyek inkább a játékos játékhoz való hozzáállását kategorizálják és nem a mélyebb navigációs döntéseit magyarázzák.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.