Szolgáltatás minőség javítás a mobil-alkalmazások forgalmi profiljainak vizsgálata alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A különböző alkalmazások által generált hálózati forgalom mintázata sokféle körülményről árulkodik – ezeket az információkat pedig hatékonyan használhatjuk a szolgáltatás-minőség javítására. A felhasználó viselkedését, az általa használt eszköz, alkalmazás, vagy hálózat aktuális jellegzetességeit is felfedheti a forgalom vizsgálata – ezek ugyanis mind-mind hatással vannak a forgalom csomagszintű jellemzőire. A forgalom monitorozásával és elemzésével, alkalmazásonkénti profilozásával feltárhatunk tipikus mintákat, amik különböző felhasználói viselkedésről, a tartalomfogyasztás módjáról, valamint az alkalmazás és a hálózat működéséről adhatnak információt.

Ezek osztályozásával a hálózati- és szolgáltatás-minőség csökkenésére utaló jeleket fedezhetünk fel anélkül, hogy az alkalmazás adataiba betekintést nyertünk volna. Ezen információk birtokában a hálózatüzemeltető akár dinamikus hálózatmenedzsmentet is alkalmazhat – így javítva a felhasználói élményt –, vagy beavatkozhat a minőségromlást mutató hálózati folyamok forgalmi vezérlésébe is.

A dolgozat középpontjában a Facebook mobilalkalmazás áll, amelynek a különböző okostelefon-platformokon (iOS, Android, Windows Phone) 2015-re már több, mint 1 milliárd aktív felhasználója van.

A dolgozatban részletezett módszeres elemzés első lépéseként meghatározásra kerülnek az alkalmazás tipikus használati esetei, mint például a hírfolyam böngészése, kép- illetve videó feltöltés, chatelés. Az ezekhez tartozó hálózati forgalom egy újszerű, strukturált vizsgálati módszerének bemutatása után a konkrét vizsgálati eredmények is részletezésre kerülnek. Ehhez egy olyan vizsgáló-hálózati elrendezés került kialakításra, amelyben a mobilalkalmazás által generált forgalom egy hálózat-monitorozó szoftver segítségével elkapható, ezáltal felfedezhetők a forgalomban tipikus mintázatok. Ilyen mintázatok többek között az alkalmazás által használt domainek listája, titkosított forgalom esetén a kapcsolat felépítésénél használt kézfogás jellemzői, a teljes méretű illetve a miniatűr képek fájlméretének eloszlása, az atomikus felhasználói aktivitások hatására letöltött adatmennyiségek eloszlása, vagy a videó letöltés során átvitt adatmennyiség töredezettségének időbeli szerkezete.

A felhasználói elégedettséget nagymértékben befolyásolják a fényképek, szöveges tartalmak letöltési idői, videó esetén a korlátos sávszélesség. Ezek figyelembe vételével a dolgozatban meghatározásra kerülnek a felhasználói élmény szempontjából fontos teljesítménymutatók. A profilozás segítségével nem csak az alkalmazás, de akár a különböző használati módjai is jól detektálhatók a hálózati forgalomban, ami a kulcs teljesítménymutatók figyelembe vételével, dinamikus hálózatmenedzsment alkalmazásán keresztül hatékonyan javíthat a felhasználói élményen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.