Szolgáltatásalapú rendszerek integrációja

OData támogatás
Konzulens:
Benedek Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az utóbbi időben a fordítóiparban is megnőtt az igény a feladatok minél nagyobb részének számítógépes automatizálására. A fordítandó munkák nagy része elektronikus dokumentumok formájában érkezik, melyeket célszerű egységes, könnyen kezelhető formára hozni a fordítás előtt.

Ebben nyújtanak segítséget a fordítástámogató szoftverek, amelyek a feladat elvégzését követően képesek az eredeti dokumentumok formátumában kimenteni az eredményeket, emellett tárolják a már lefordított kifejezéseket, szövegrészleteket, melyek visszakeresését automatizálják, valamint a minőségellenőrzést is hatékonyabbá teszik. Mindez jelentős többletmunkától kíméli meg a felhasználót és gyorsítja a fordítási folyamatot.

Az egyik ismert fordítástámogató környezet a memoQ, mely a felsoroltak mellett a projektmenedzsmenthez kapcsolódó feladatokat is igyekszik jelentősen leegyszerűsíteni: a hozzá tartozó szerveralkalmazás segítségével a munkák hálózaton keresztül szétoszthatók és a munkafolyamat állapota is ellenőrizhető, nyomon követhető. Ezt a szerveralkalmazást többnyire -- bár nem kizárólag -- fordítóirodák használják helyi hálózatokon.

A Language Terminal nevű publikus weboldal -- melynek fejlesztése a közelmúltban kezdődött -- és a hozzá kapcsolódó webszolgáltatás bizonyos szempontból ezeket a helyi hálózatokat igyekszik összekötni, új szereplők bevonásával és új lehetőségek megteremtésével. Ez egy olyan nyilvános szolgáltatás, melyre a felhasználók az általuk használt fordítóalkalmazástól függetlenül regisztrálhatnak, adatokat, projekteket oszthatnak meg rajta és munkákat adhatnak egymásnak, egyúttal tárgyalásokat kezdeményezhetnek, árajánlatokat továbbíthatnak.

Diplomamunkám keretében ezen két eszköz megismerését követően a Language Terminal szolgáltatásainak integrációját kellett megvalósítanom memoQ környezetben, ide értve a projektek összekötését, a projektmenedzsment funkciók integrálását, valamint a tárgyalási folyamatok irányítását és a projektek szinkronizációját is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.