Szolgáltatási környezet kialakítása menedzselt Linux konténerekből

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Szakdolgozatom témája a gyorsan fejlődő operációs rendszer szintű virtualizáció és azon belül is a Linux konténerek. Napjainkban egyelőre a felhőalapú rendszereket tartják alkalmasnak a komplex virtualizációs feladatok megoldására. Ugyanakkor egyre többen ismerik fel a Linux konténerek előnyeit, a virtuális gépeket kiváltó, kevesebb erőforrást igénylő és gyorsabb alternatívát látnak benne.

Munkám elsődleges célja egy rugalmas szolgáltatási környezet kialakítása egy általam kiválasztott konténereket menedzselő megoldás alapján, majd annak specifikus igények szerinti tesztelése.

A dolgozat elején bemutatom, hogyan fejlődött a technológia a chroot parancstól a mai értelemben vett konténerekig, majd áttekintem, hogy milyen alternatívákat találtam a menedzsment környezet kialakítására és hogy melyiket, miért választottam.

A konténer szoftver és az arra épülő menedzsment megoldás elemeit és működését a feladathoz szükséges szintű részletességgel kifejtem, majd rátérek a környezet tényleges megvalósítására. A megvalósított rendszerbe telepítek egy több konténerben futó alkalmazást és felmérem a dinamikus skálázás állapotát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.