Szoros vércukor szabályozásra szolgáló algoritmusokat megvalósító alkalmazáskomponensek tervezése és implementációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Benyó Balázs István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban az intenzív ellátás során komoly feladatot jelent a kritikus állapotú betegek metabolikus egyensúlyának fenntartása. A betegek ún. normoglikémiás tartományban tartása a klinikai tapasztalatok alapján csökkenti a mortalitást és az egyéb klinikai komplikációk számát. Azonban a betegek normoglikémiás vércukortartományba tartását célzó ún. T.G.C. (TGC) protokollok kidolgozása igen sok kihívással jár. Az elmúlt években számos, intenzív kezelésre szoruló beteg vércukor háztartását leíró modell született, és ezen modellek alapján számos TGC-t megvalósító protokoll is készült. Ezek közül a STAR (Stochastic TARget Protocol) volt képes a betegek normoglikémiás tartományban töltött idejét szignifikánsan megnövelni, és ezzel párhuzamosan a klinikai komplikációk számát is csökkenteni.

Munkám során egy olyan mobil számítógépen használható programkomponens megtervezése és implementálása volt a célom, mely a NICE-SUGAR Study során alkalmazott eljárás algoritmusát valósítja meg. Az általam teljesítendő komponensnek illeszkednie kellett az Irányítástechnika és Informatika Tanszék Orvosi Informatika Laboratóriumában most készülő STAR (Stochastic Glycaemic Control) tanácsadó rendszer legújabb verziójához. A tervezés előtt megismerkedtem a NICE-SUGAR Study során alkalmazott vércukor szabályozási módszerrel, majd a természetes nyelven megírt utasításoknak formális leírását készítettem el. Az algoritmus részeiről folyamatábrákat készítettem, az ezen ábrák definiálása során felmerülő specifikációs problémákat megoldottam. A munka végeredménye egy kontroller típusú programkomponens lett, amely felhasználásával megvalósítható a STAR protokoll klinikai validációja.

A munkám második célja egy NICU-ban alkalmazható TGC protokollt megvalósító alkalmazáskomponens készítése és tesztelése volt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.