Szövegbányászati eszközök alkalmazása a közigazgatási feladatstruktúra vizsgálatára

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kósa Zsuzsanna Mária
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Diplomatervemben a közigazgatási feladatstruktúrát leíró adathalmazt vizsgálom, elemzem. Az Állam feladatait tételesen tartalmazó feladatkataszter a magyar jogszabályok, stratégia dokumentumok, közjogi szabályozó eszközök alapos áttekintésével készült.

A jórészt szöveges adatforrások elemzésével, összefüggések felderítésével foglalkozó -napjaink egyik legfelkapottabb szakterülete,- szövegbányászat hatékonyan támogathatja a feladatkataszter hatályosítását. Az elektronizált alrendszerek, a kialakítandó vezetői döntéstámogató rendszer alkalmas lehet a feladatok és felelősségi körök áttekintésén túl a tartalmi dereguláció (tartalmi jogtisztítás, esetleges ellentmondások kiküszöbölése) megalapozására, hiszen kimutathatóvá teszi, ha az adott feladatkört több jogszabályban is meghatározzák.

A közigazgatás hatékony működésének megszervezéséhez a feladatkataszter továbbfejlesztése elengedhetetlen. A szervezet kataszterrel összekapcsolva áttekinthetővé és könnyen elemezhetővé válik az adott szervezeti egységek feladatellátási kötelezettsége, a közreműködő szervezetek hálózatában. A személyügyi nyilvántartások összekapcsolásával stratégiai szinten tervezhetővé válik a szükséges kompetenciák kialakítása, előre jelezhető a személyzet továbbképzési iránya.

Diplomatervemben az adatforrások alapos feltérképezése után a megfogalmazott követelmények mentén terveztem meg az elemzéshez szükséges adatbázis struktúráját. Szövegbányászaton alapuló rendszert terveztem és valósítottam meg az adatbázis konzisztenciájának és naprakészségének megőrzése érdekében. Az adatok előfeldolgozását, formai tisztítást szövegbányászati eszközök segítségével automatizáltam. Létrehoztam egy hatályosító alkalmazást, amely lerövidíti a hatályosítás, ellenőrzés és jóváhagyás folyamatát a feladatkataszter rekordok frissítése során.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.