Szövegelemzésen alapuló hírajánló rendszer megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Benedek Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A nyomtatott sajtó szerepe egyre jobban csökken a világban, miközben az internetes hírportálok látogatók millióit vonzzák nap mint nap. Ez a jelenség Magyarországon is megfigyelhető, a becsült rangsorolások szerint a magyar hírportálok a leglátogatottabb weboldalak közé tartoznak hazánkban.

A magyar internetes hírportálok palettája azonban igen széles, így az ezeken megjelenő hírek számos szempontból különbözhetnek: a téma feldolgozásának mélysége, a cikk nyelvezete és stílusa, vagy éppen a politikai nézet. Érdekes lehet összehasonlítanunk, hogy egy-egy konkrét hírt hogyan hoznak le a különböző hírportálok, ez viszont az azonos témájú cikkek manuális keresésével nem lenne túl hatékony.

A szakdolgozatom célja egy olyan projekt megvalósítása, amely magyar internetes hírportálokról híreket, cikkeket gyűjt be, majd azok szövegét elemezve kikeresi a hasonló témájúakat, és felajánlja a felhasználónak ezek összehasonlítását a böngészőben. Ezen problémák megoldására egy összetett rendszert fejlesztettem, melynek felépítését, részegységeit és működésének részleteit ismertetem a szakdolgozatomban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.