Szöveges szakterületi nyelv kidolgozása 2D labirintusjátékhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mezei Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A számítógépek megjelenése óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az olyan játékok, ahol a felhasználónak egy labirintusban bolyongva különféle logikai feladványokat megoldva kell eljutnia a célig. A labirintusjátékok népszerűségének oka abban keresendő, hogy ezek a játékok összekapcsolják a logikát, a gondolkodást a szórakozással.

Manapság egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy a játékosok saját pályákat hozhassanak létre egy adott játékhoz. Ez a játék szempontjából mindenképpen kedvező, hiszen ha a felhasználók maguk tudnak tartalmat létrehozni egy játékhoz, azt sokkal később fogják megunni. A labirintusjátékok körében a saját pályák létrehozása azonban még nem egy elterjedt funkció. Ennek a legfőbb oka, hogy ahhoz, hogy a felhasználók saját pályákat tudjanak definiálni, a legtöbbször valamilyen programozói tudásra lenne szükségük. Erre a problémára ad kiváló választ egy szakterületi nyelv használata, aminek a segítségével programozói tudástól függetlenül, közérthető nyelven írható le egy adott probléma, valamint annak megoldása.

Szakdolgozatomban egy általam kidolgozott szakterületi nyelvet fogok bemutatni, amely alkalmas egy konkrét labirintusjáték szabályainak leírására. A szabályok értelmezéséről egy szintén általam készített játékprogram gondoskodik. A játékprogram gondoskodik a játék felhasználóbarát megjelenítéséről is. A játék a felhasználó által készített pályákon alapszik, melyeket a nyelv segítségével lehet megadni.

Dolgozatomban először a játék technológia hátterét, valamint a szöveges szakterületi nyelvek eszköztárát mutatom be. Ezek után bemutatom a játék szabályrendszerét, a játék menetét, a létrehozott szakterületi nyelvet és azt, hogy ezek hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Végezetül egy esettanulmányon keresztül szemléltetem, hogyan működik a megoldás a gyakorlatban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.