Szöveges szakterületi nyelv kifejlesztése az Xtext keretrendszerrel

OData támogatás
Konzulens:
Kövesdán Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a weboldalak és mobilalkalmazások egyre szélesebb körű terjedése miatt a webalkalmazások fejlesztése folyamatosan fejlődő iparág. Ezen alkalmazások hálózati kommunikációja a legtöbb esetben a HyperText Transfer Protocol felett Representational State Transfer (REST) architektúrát követve valósul meg, azonban egyes régi technológiákkal szemben nem létezik egységes interfész leíró eszköz a hálózati végpontokhoz.

Az ilyen eszközök hiányát igyekeznek enyhíteni a különböző webes keretrendszerek gyártói, aminek egyik sajnálatos következménye, hogy a fejlesztőknek számos eszköz használatát kell megtanulniuk és használniuk a mindennapok során, ami közben semmilyen biztosítékot nem kapnak arra, hogy az eltérő nyelveken megfogalmazott leírásaik megfelelnek egymásnak, azok változása megjelenik mindegyik végponton.

Az általános célú programnyelvek mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző szakterületi nyelvek, amelyek egy-egy problémakör hatékony megoldására nyújtanak lehetőséget.

A dolgozat bemutatja, hogyan készíthető egy REST kommunikáció leírására alkalmas szöveges szakterületi nyelv a hozzátartozó eszközökkel együtt. Sorra veszi a nyelvtan, a validáció és egyéb szolgáltatások elkészítése során felmerülő nehézségeket, és azok megoldását. Szemlélteti a leírt modell feldolgozásának lépéseit szerver- és kliens oldali kód generálásához.

Ezek után betekintést enged az elkészült nyelv használatába egy mintaalkalmazás elkészítésén keresztül. Végül a tapasztalatok összefoglalása és a megoldás értékelése után a továbbfejlesztési lehetőségek bemutatása következik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.