Sztátorteszterek összehasonlító mérése és beállítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Számel László
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban a villamos hajtású autók népszerűségének növekedésével egyre több autógyártó mutatja be villamos hajtású modelljeit. A trendet követve az Audi is fejleszti a villamos hajtású autóit, melyek közül az első megjelenése 2018-ban várható. A villamos gépeket, melyek ezeknek az autóknak a hajtásláncába kerülnek, az Audi győri gyárában fogják gyártani.

Az Audi Hungaria Zrt. által kiírt feladatom a cég különböző részlegein működő sztátorteszterek összehasonlító mérésére és beállítására vonatkozott. Munkám célja a teszterek azon beállításainak megtalálása volt, melyek mellett a különböző teszterek azonos állórész mérése esetén lehetőleg azonos mérési eredményt szolgáltatnak.

Szakdolgozatomban röviden áttekintem a villamos gépek gyártási folyamatát a közbeiktatott villamos mérésekkel. Ezt követően irodalomkutatás alapján bemutatom a gyártás közben, az állórészeken végrehajtott nagyfeszültségű méréseket, majd a cég területén található sztátortesztereket és a beállítási lehetőségeiket ismertetem. Ezután a kijelölt célnak megfelelő beállítások keresésének folyamatát írom le az általam elvégzett mérések alapján. Végül a sorozatgyártásban üzemelő tesztereken végrehajtott képességvizsgálat folyamatát és eredményét ismertetem.

Munkámat az Audi Hungaria Villamos Gépek és Járműhajtások Fejlesztése részlegén végeztem, ahol minden nemű szakmai támogatást megkaptam. Ezúton szeretném megköszönni Varga Tibornak a munkám során nyújtott szakmai támogatást, Sipos Péternek a gyártósori tesztereken történő mérésekben nyújtott segítségét, valamint Szabó Ábelnek a kísérleti gyártást végző részlegen végrehajtott mérésekben nyújtott segítségét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.