Sztentek röntgensugaras vizsgálatai klinikai és laboratóriumi körülmények között

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bognár Eszter
Anyagtudomány és Technológia Tanszék

Az Európai Unióban a halálestek leggyakrabban a szív- és érrendszeri betegségekre vezethetőek vissza. Becslések szerint évente 2 millió ember veszti életét ezek következtében, azaz az összes halálozás 40 százaléka mögött kardiovaszkuláris problémák állnak. E tendencia megfékezésében nagy szerepet játszik az invazív kardiológia, amelynek egyik fő eszköze a sztent.

A sztent egy olyan biokompatibilis háló, amelyet a szűkült érszakaszba helyezve kitágítja és megtámasztja az eret, így biztosítja a vér akadálymentes áramlását.

A címben megfogalmazott feladat elvégzése és kiértékelése segítséget nyújthat a klinikusok számára a gyors és hatékony betegellátásban. Számukra és a betegek számára is elengedhetetlen szempont, hogy a beültetett implantátum a megfelelő pozícióban kerüljön beültetésre, ehhez pedig nélkülözhetetlen a jó láthatóság. Ezzel elkerülhető, hogy a szükségesnél több sztentet ültessenek be. Több sztent behelyezése esetén az illesztés pontosabb lehet, továbbá a sugárterhelés is lecsökkenhet az által, hogy egy - legfeljebb két - kontroll felvétel elegendő a kívánt pozíció ellenőrzésére.

Mindennapos munkám során – a haemodinamikai műtőben - tapasztalom, hogy a jelenleg használatban lévő koszorúérsztentek láthatósága nem megfelelő. Nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem lehet látni a már behelyezett eszközt teljes hosszában. A beavatkozások és ezzel együtt a röntgensugárzás időtartama egyaránt indokolatlanul megnyúlik. Tapasztalataim szerint előfordult már több órás beavatkozás, 40-50 perces sugáridővel, mely csak az átvilágítások időtartamát jelenti, a felvételek hosszát nem.

A folyamatos átvilágítás – ami a röntgencső élettartamát is nagymértékben csökkenti - és a feleslegesen beadott nagy mennyiségű kontrasztanyag hatalmas megterhelést jelent a betegek számára.

Mindezeket figyelembe véve, fontosnak tartom, hogy egy olyan módszert fejlesszünk ki, amely, a láthatóság ismeretében, lehetővé teszi a magasabb színvonalú betegellátást. Ezért kezdtem el foglalkozni a sztentek nemcsak laboratóriumi, hanem klinikai vizsgálataival is, hogy az eddig megszerzett tudást a mindennapi gyakorlatba át tudjuk ültetni a közeljövőben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.