Sztentrendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szlávecz Ákos
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A szív- és érrendszeri megbetegedések következményeként elmeszesedett érszakasz kezelésének egyik lehetséges módja a sztent behelyezése. A sztent egy olyan szövetbarát háló, amelyet a beszűkült erek átjárhatóságának javítása céljából ültetnek be.

A BME Gépészmészmérnöki Karának Anyagtudomány és Technológia Tanszéken több mint tizenkét éve folynak kutatások különböző orvosi eszközökkel kapcsolatosan. Kísérletsorozatom a jelenleg is folyó sztentrendszerek fejlesztéséhez kapcsolódik. Célom volt, hogy az előállított sztentek felületkezelésének lépéseit optimalizáljam, így a felületkezelt sztentek alkalmasak legyenek a további felhasználásra.

Munkám során 316L korrózióálló acélból készült 2×15 mm-es méretű sztentekkel foglalkoztam. Első lépésben a lézersugaras vágással előállított sztentek geometriai tulajdonságait vizsgáltam optikai mikroszkóppal. Ezután a sztentek felületkezelését hajtottam végre. Először kémiai maratást alkalmaztam a lézersugaras vágás okozta sorja eltávolítása végett. Ezután a maratott sztenteket elektropolíroztam a felületi tulajdonságok javítása érdekében – felületi érdesség csökkentése, vágási élek lekerekítése. A felületkezelt sztentek geometriai paramétereit lépésenként vizsgáltam, így következtettem a felületkezelés hatékonyságára, illetve reprodukálhatóságára. Kísérletsorozatom végére megtaláltam a felületkezelés során alkalmazott lépések optimális paramétereit – oldatok összetétele, idő, hőmérséklet, stb.

Az így kifejlesztett felületkezelt sztentet ballonkatéterre krimpeltem. A krimpelés során két féle krimpelési technikát alkalmaztam. Az így létrehozott sztentrendszereket szintén vizsgáltam, különös tekintettel a ballonkatéter és a sztent közötti kapcsolatra.

A diplomamunkám során kifejlesztettem és részletesen jellemeztem a kémiai maratás és az elektropolírozás metodikáját. Létrehoztam egy sztentrendszert, melyet vizsgáltam. Mérési eredményeimet kiértékeltem és javaslatot tettem a jövőbeni kutatásokhoz.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.