Sztereó videojel szétválasztása FPGA-val 3D megjelenítőhöz

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Viktor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat célja, egy olyan FPGA áramkörön alapuló rendszer megtervezése és felépítése, mely képes fogadni a beérkező HDMI jelet, azt feldolgozni, szétválasztani és továbbítani két VGA kimenetre. Ezek mellett a dolgozat kitér a HDMI jel forrás számára információkkal szolgáló EDID EEPROM írására alkalmas mikrokontroller szoftverének a megírására.

A dolgozat első részében a projekt előzményeit mutatom be. Itt kitérek a rendszer alapkoncepciójára, működésére, a demonstrációs eszköz egyik problémájára

A következő részben rátérek a VGA, HDMI, EDID, I2C és UART szabványok bemutatására. Ennek a célja, hogy kis rálátást biztosítsak a hétköznapokban használt képi megjelenítők, monitorok működésének elveire, illetve bemutassam, hogy milyen tulajdonságokkal, paraméterekkel rendelkeznek ezek. Az EDID bemutatása során kitérek az adatszerkezetére, ennek a tartalmára, illetve beállítási lehetőségeire. Az I2C részénél ismertetem az általános működését és egy ilyen buszon kommunikáló EEPROM írását, valamit olvasását.

Ezután ismertetem a már említett problémának a megoldására készült nyomtatott áramkört, részletesen bemutatva a főbb alkatrészeket és fontosabb paramétereiket, beállítási lehetőségeiket.

Az utolsó részben pedig bemutatom a saját munkámat, mely a fenti célkitűzéseket teljesíti. Elsőként a monitor felismerésére szolgáló EDID-nek a létrehozását és az íráshoz szükséges mikrokontroller szoftverét ismertetem, utána pedig az FPGA-ra készült modulokat. Mivel a nyomtatott áramkör hibásan készült el, így végül magán az eszközön nem tudtam tesztelni ezeknek a működését, így egy szimulált bemenettel ellenőriztem a működésének helyességét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.