Sztereofon és modell alapú hangtér reprodukciós módszerek kompatibilitás vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fiala Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A hangszórók számának folyamatos növekedésével az egyre fejlődő tradicionális sztereofon alapú hangtér-reprodukciós módszerekkel egyre élethűbb térhangzás érhető el, melyek közös jellemzője, hogy a térhatást pusztán a csatornák közötti intenzitás- és fáziskülönbség alkalmazásával érik el. A technikával a térhatás egyetlen pontban, az ún. sweet spot-ban biztosítható.

A modell alapú hangtér-reprodukció célja ezzel szemben egy virtuális hangforrás által keltett hullámtér teljes, fizikai visszaállítása a megfigyelési területen sokelemű hangszórósokaság alkalmazásával. Ezzel elméletileg a tér bármely pontjában tökéletes térhangzás érhető el.

A technikák között fontos különbség, hogy a sztereofon rendszerek esetén az egyes hangszórók vezérlőjele kerül tárolásra, ami direkt visszajátszást tesz lehetővé, míg modell alapú esetben a virtuális források vezérlőjele és a kialakítandó hangtér térbeli jellemzői ismeretében a hangszórók vezérlőjele az alkalmazott hangszóró-elrendezésre valós időben renderelhető.

A dolgozatomban a két megközelítés elméleti alapjait, a módszerek közötti átjárás lehetőségét vizsgáltam meg sztereofon kevert hanganyagból a térbeli jellemzők, és a virtuális hangforrások időtartománybeli jeleinek kinyerésével. Továbbá bemutatok egy olyan virtuális modell alapú szimulációs rendszert, mely segítségével a lehetőség nyílik a sztereó keverésű forrásanyag, és az abból kinyert paraméterek kiértékelésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.