Születési károsodott gyerekek habilitációjának segítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Diplomamunkám alapja a Huple® nevű mozgás- és koordinációfejlesztő eszköz, mely dinamikusan stimulálva a vesztibuláris rendszert hatékonyan segíti a mozgáskoordináció- és egyensúlyozás fejlődését. Feladatom az eszközzel végezhető terápiás munka kiterjesztésének segítése volt, melynek során kezdetben egy gyorsulásmérő, majd a későbbiekben egy szenzorfúziós érzékelő lett a Huple®-re rögzítve, és így személyi számítógéppel lehetett követni annak mozgását.

A Huple®, Dr. Schultheisz Judit szabadalommal védett, terápiás célokra sokrétűen alkalmazható találmánya, egy műanyagból készült félgömb, melyben csecsemők fekve, nagyobb gyerekek ülve, vagy állva játékos feladatokat végezve fejlődhetnek.

Munkám egyik célja az érzékelővel felszerelt Huple® olyan jellegű felhasználása volt, ahol az egy számítógépes beviteli perifériaként üzemel. Így az érintett gyerekek PC-s játékokat irányíthatnak, miközben a fejlesztő eszközt használják, és ezzel motiváltságuk, érdeklődésük hosszútávon fenntartható.

A másik fő cél pedig az volt, hogy kutassam, miként használható a teljes rendszer egy objektív állapotfelmérő eljárásként. Ez segítené a központi és perifériás idegrendszeri károsodások felismerését, és újabb motivációt nyújtana a sérült alanyoknak, ha láthatnák a végzett terápia eredményét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.