TANGO adatbázis kezelésének automatizálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lengyel László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A TANGO Control System egy keretrendszer vezérlő rendszerek fejlesztésére, melynek szerves részét képezi a vezérelt eszközökről információkat tároló adatbázis, valamint az eszközöket menedzselő Starter. Új eszközök regisztrálása mind az adatbázisba, mind a Starter-ba, a hagyományos módot használva időigényes, lassú folyamat, melyet egyesével, manuálisan kell elvégezni. Ennek automatizálására már készültek alkalmazások, melyek jellemzően csv formátumú fájlból regisztrálnak be újabb eszközöket. Az elérhető alkalmazások egy része azonban már elavult, és nincsenek karbantartva, másik része csak speciális, adott feladatra szánt környezetben használható, míg vannak olyanok, amelyek túlságosan optimisták, és megengednének inkonzisztens adatok bevitelét az adatbázisba.

Dolgozatomban egy konfigurációt automatizáló prototípust kellett továbbfejlesztenem oly módon, hogy az könnyen karbantartható legyen, átlátható legyen, valamint, hogy minél általánosabb megoldást biztosítson a különböző igények kielégítése érdekében. A fejlesztett szoftver célja, hogy az eredeti funkcionalitás megtartása, vagyis az eszközök regisztrációja mellett újabbakkal is bővüljön, mint eszközök információinak lementése, valamint más fájlformátumok, adattárolási módok támogatása.

A fejlesztés agilis szoftverfejlesztés általános módszertanait követve, iteratív módon zajlódott le. A megtervezett szoftver alkalmas volt arra, hogy a megbízó igényeinek változása, bővülése után is megfelelő alapként szolgáljon. Az alkalmazás Python nyelven készült el, mely segítette a gyors fejlesztést, valamint a TANGO rendszer könnyű adaptációját.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.