TCP kapcsolatok időkorlátos felépítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjaink TCP rendszere sok változtatáson ment keresztül, mégsem állíthatjuk, hogy minden alkalmazáshoz tökéletesen megfelelő.

A terheléselosztott rendszerek elérésénél a szolgáltatás jó minőségű biztosítása érdekében gyors válaszidőkre van szükség. Egy VoIP rendszer esetén ez különösen igaz. Ha egy szerver nem válaszol időben, akkor célszerű azonnal felhagyni a próbálkozással, és másikhoz fordulni. A TCP szabvány szerint percekig várakozik egy kapcsolat létrejöttére, így egymagában nem alkalmas a fentiek biztosítására.

A létező megoldások tanulmányozása mellett jelen dolgozat célja egy új proxy megtervezése volt, amely VoIP rendszerekben is használható. Ennek egy egyszerűsített változata megvalósításra és tesztelésre került.

Erre a problémára kínál megoldást az általam fejlesztett proxy, amelyet a kliensek és szerverek közé építhetünk be, így ezen keresztül halad az összes kapcsolatfelépítéssel kapcsolatos forgalom. A proxy a sokáig várakozó TCP kapcsolatok megszüntetésével lehetőséget ad a klienseknek, hogy új szerverrel próbálkozzanak. Ez további előnyökkel is jár: számontarthatóvá válik az egyes szerverek rendelkezésre állása és válaszideje, amit figyelembe lehet venni egy új felépítendő kapcsolat esetén.

Mivel mind kliens-, mind szerveroldalon számos hoszt kapcsolódhat, ezért a proxynak nagyszámú kapcsolat egyidejű kezelésére is képesnek kell lennie. A teljesítménynek alkalmazkodnia kell tudnia a kapcsolatok számának növekedéséhez. Olyan különálló elemeket terveztem, amelyek hozzáadásával egyre több kapcsolat válik kezelhetővé.

További elemek dinamikusan adhatók a proxyhoz, nem igényelve annak újraindítását. Az egyes elemek esetleges meghibásodását a proxy tolerálja, külső beavatkozás nélkül. Ehhez egy redundanciát biztosító megoldással védtem a főegységet és redundanciát használtam a cserélhető elemeknél is.

További elvárás volt, hogy a proxy könnyen hozzáadható legyen egy létező hálózathoz, annak módosítása nélkül. Ezért a proxy az adatkapcsolati rétegben bridge-ként funkcionál.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.