TFS rendszer kiegészítése fejlesztési folyamatok menedzseléséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

Napjaink szoftverfejlesztő cégeinek egyik fő kérdése, hogy hogyan tudják megoldani a magas színvonalú és teljesítményű, hibamentes programok készítését az idő minimalizálásával egy időben. Nagyon kevés olyan cég van, amely e problémák megoldásának alapköveként használt Issue Tracking System-eket ne alkalmazná. Ezek segítségével karban tarthatjuk akár több szinten egymásra épülő fejlesztési feladatainkat, hibákat jegyezhetünk és kezelhetünk, illetve a munka visszamérése szempontjából elengedhetetlen riportok generálása is az általános képességek között szerepel. Ezekkel a funkciókkal a rendszert használó cég képes lehet felülemelkedni az ipar keltette, fent részletezett problémákon, és jó pozícióba kerülni a piacon.

Minthogy minden cégnek más és más belső folyamatai, szükségletei vannak, egy széleskörűen használt szoftvernek testre szabhatónak kell lennie.

A fő feladatom a cég jelenlegi munkamenetének és a csapat munkájának elemzése, gyenge pontjainak megtalálása és kiküszöbölése volt. Erre egy több alappillérből összeállított metodológiát és egy arra testre szabott ITS rendszer bevezetését javasoltam. A Team Foundation Server keretrendszer már a forráskód-kezelés és csomag készítési okokból használatban van a cégnél, így ennek az integrációnak az okán, e rendszer testre szabásával oldottam meg a feladatot.

A bevezetést több részre osztottam fel annak érdekében, hogy az ellenállásokat csillapítsam, és egyszerűbbé tegyem az átállást a csapattagok számára. Első lépésben csakis a folyamat és a annak elemeinek kialakítására, illetve az azokat támogató testreszabására koncentráltam. A következő stádium a vizuális megjelenítések kiegészítése, illetve a hibák bejelentésének kezelése volt. Ezen kívül módosítottam a rendszerben meglévő riportokat, illetve létrehoztam egy újat az igényeink teljesítésére.

A fő cél, hogy az új elemek által generált adminisztratív többletmunka, illetve az információk karban tartásának ideje minimális legyen, valamint, hogy a felhasználók minden szükséges adatot, döntést a lehető leggyorsabban megtaláljanak. Ennek érdekében törekedtem rá, hogy ezeket egyetlen helyre integráljam.

A végső rendszer használatával a csapat képes mindennapi feladatait kézben tartani, többszintű hierarchiában adott fejlesztéseit követni úgy, hogy a módszertani, illetve folyamat elemeket minél szélesebb körben támogatja a program. A kinyerhető információk segítségével a felső vezetés helyes, alátámasztott döntéseket tud majd hozni, a csapat tervezéseinek pedig megfelelő alapjait jelenthetik. A riportok alapján készített analízissel felfedtem néhány apró hibát (melyek könnyen megoldhatóak), illetve megállapítást nyert, hogy a csapat a módszertant használva megfelelően tud operálni. A rendszer használata az első tapasztalatok alapján egyszerű és kis költséggel jár, emellett gyorsítja a folyamatokat, illetve élvezetes.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.