T-Systems KPI Dashboard megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Benedek Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Rendszerek felügyelete, monitorozása során a megjelenített adatok vizualizálása mindig is nehéz részét képezte az informatika világának. A mai modern elvárásokban az ábrázolandó információk köre és felhasználási területe rendkívül sokrétű lehet, továbbá az eszközök halmaza, melyeken vizsgáljuk a begyűjtött adatokat (feldolgozott táblázat, diagram formájában) szintén bő.

Adódik az igény, hogy kategóriájukban akár különböző adatokat szemléltessünk egy olyan felületen, mely egyszerűen kezelhető, egységes és kiválóan alkalmazható vezetői információs rendszerként, és nem utolsó sorban jól is néz ki.

Ezen igény kielégítésére kezdték el a T-Systems Magyarország Zrt. menedzsment rendszerek kompetencia központjában, több fejlesztési iteráción keresztül létrehozni, a KPI (Key Performance Indicator) Dashboard nevű webes alkalmazást. A kialakított felület három fő részre osztható: egyedileg összeállított dashboard felület, a kategorizált KPI-ok lehelyezésére szolgáló felület, valamint beállítások. Az így létrejött, tabletre optimalizált felület felhasználási köre bővült, új igények jelentek meg. Univerzális felületre van szükség, mely egyaránt alkalmas desktopra, mobilra, tabletre. Szükség van továbbá új, bonyolultabb jogosultságrendszerre, diagramkirajzolóra. Az új adatmodell, keretrendszer, pedig igényli a forráskódok átszervezését, újraírását.

Szakdolgozatom célja, egy új KPI Dashboard fejlesztése, figyelembe véve a korábbi változatban kialakult elveket, a hiányosságokat, valamint a fontosabb elvárásokat egy korszerű webalkalmazással szemben.

Lévén, hogy a megjelenített adatok számos adatbázisból, alkalmazástól érkezhetnek, az új verziót háromrétegű architektúrára (Data Access Layer, Business Logic Layer, View) építem. A megjelenítésért felelős réteget egy eseményrendszerre építem, mely az események alapján generálja le a szerkezetet. Teljesen elválik a szervertől, annak BLL-ével csak adatokat cserél AJAX (Asynchronous JavaScript and XML) módon. A BLL egy REST API interfészen keresztül érhető el, mely az URL-en elérhető erőforrásokat JSON formátumban adja vissza, ha erre van jogosultsága az adott felhasználónak. A RESTful megszorításoknak és a réteges felépítésnek köszönhetően az új rendszer moduláris felépítésű lesz, mely elősegíti az átláthatóságot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.