TTCN-3 alapú futtatókörnyezet fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Do Van Tien
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A mai információs társadalomban a távközlés fontosabb szerepet játszik az emberek mindennapi életében, mint akármilyen más iparág. Az életünket szinte már el sem tudjuk képzelni az Internet, vagy éppen egy mobiltelefon nélkül.

Mindezek a fantasztikus eredmények a távközlésben használt különböző protokollok által valósulhattak meg. Természetesen, ahogy újabb és újabb szolgáltatások születnek, egyre újabb és újabb protokollok kidolgozására van szükség. Ezek a protokollok azonban nem az egyik pillanatról a másikra születnek, széleskörű elterjedésük előtt alapos tesztelésen kell átesniük. Most, hogy a negyedik generációs mobilhálózatok kiépítése a küszöbön van, a protokollok tesztelésének tudománya még fontosabb ágazattá vált, mint valaha.

A szakdolgozat keretein belül egy olyan demonstrációs alkalmazáscsomag kifejlesztését vállaltam, amely segítségével lehetőségünk van különböző protokollok gyakorlati tesztelésére. A projekt grandiózus mivoltából kifolyólag nem a nulláról indultam ki, hanem pár létező, ám hiányos open-source alkalmazást fejlesztettem tovább/cseréltem le.

Első lépésként a protokolltesztelés világával ismerkedtem meg. Tanulmányoztam a bevált módszereket, megismerkedtem az e célra széles körben használt TTCN-3 nyelvvel és szabvánnyal. A következő lépés célom elérése felé a meglévő eszközök, valamint a rendelkezésemre álló technológiák alapos vizsgálata volt.

A részletes kutatómunka eredményeképpen elkészült a csomag tervezete, amely két részből áll. Első lépésként egy TTCN-3 – C++ nyelvek közötti fordító fejlesztésére volt szükség, amely a protokollok tesztelésére használt absztrakt leíró nyelvből képes futtatható kód fordítására. A projekt második fele a futtatókörnyezet továbbfejlesztéséről szól, amely eredményeképpen kibővült a tesztelés során rendelkezésünkre álló eszközök tára. A végleges terv elkészítése után a fordító, valamint a futtatókörnyezetben tervezett változtatások gyakorlati implementálása következett.

Szakdolgozatom zárásaként elemeztem az elért eredményeket. A projekt végeredménye jó kiindulási alap ingyenes, általános tesztelő eszköz létrehozásához. Az ehhez szükséges ajánlások listája után pedig egy esetleges alternatív ötlet csírájáról is beszámolok, amely javíthatja a protokollok tesztelésének hatékonyságát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.