TWS Quadra Laser beültetőgép beültetési hatékonyságának javítása, beültetési problémák megszüntetése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ruszinkó Miklós
Elektronikai Technológia Tanszék

Kivonat

A beültetőgépek létfontosságú eszközét képezik az elektronikai iparnak. Nélkülük az elektronikus készülékek gyártása már nem lenne megfelelően gyors, precíz, nagy megbízhatóságú és költséghatékony.

Feladatom a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikai Technológia Tanszékén lévő TWS Quadra Laser beültetőgép állapotának gyors felmérése, hibáinak kiszűrése és az eredmények dokumentálása volt. Ehhez méréseket végeztem különböző alkatrészek beültetési pontatlanságáról.

Célom volt, hogy a beültetőgép beültetési hatékonyságán javítsak. Erre két fő irány szerint láttam lehetőséget: a beültetési sebesség növelésével és a beültetési pontatlanság csökkentésével. Ezek mellett a gép számára újabb típusú alkatrészek felismerését tanítottam meg, ezzel leváltva a lassabb emberi munkát gépi beültetésre.

Teszteket végeztem a beültető fej és beültető egységek sebesség és gyorsulás paramétereinek változtatásával több alkatrésztípus esetében, ezzel lerövidítettem az alkatrészek beültetésének idejét, úgy, hogy a beültetési hiba emellett nem nőtt meg.

Olyan beültetett alkatrészek esetében, ahol a beültetési pontatlanságok között mintázatot fedeztem fel, ott programon belüli korrekcióval csökkentettem a beültetési hibákon. Elértem, hogy a beültetőgép megfelelő beállítások mellett képes legyen olyan nagy lábsűrűségű alkatrész pontos beültetésére, amelyre már a gépkönyvi adatai szerint nem lenne képes.

A munkám során rövid időn belül beültettem több száz, különböző típusú alkatrészt, ezek beültetési sikerességét különböző beállítási módok mellett különböző mérési módszerekkel vizsgáltam. Az ismertetésre kerülő mérési eredményeim és a tesztelések során szerzett tapasztalataim átfogó ismeretet nyújtanak a később felmerülő ilyen típusú problémák megoldására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.