Támogató rendszer fejlesztése kora-újkori titkosírások megfejtéséhez

OData támogatás
Konzulens:
Németh Felicián Bálint
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A magyar történelem 16-18. századi korszakából nagy mennyiségben maradtak fenn titkosított szövegek, amelyek mindmáig megfejtetlenek maradtak, pedig matematikai és statisztikai módszerek is rendelkezésre állnak, hogy megfejtsük őket.

E források fontos információkat tartalmaznak a korszak politikai és társadalomtörténete számára (nem véletlenül titkosította őket egykor a szerzőjük). Megfejtésük nagy haszonnal járna a szakma számára, politikai, kémkedési és tudományos titkokra derülhet fény, azonban történészeknek jelenleg nincsen eszköze a feltöréshez.

A titkosírások jelentős része egyszerű monoalfabetikus rendszer, amelyben azonban nincsenek jelölve a szóhatárok, és gyakran a nyelvet sem tudjuk pontosan (ez lehet magyar, német, latin vagy olasz).

Feladatul kaptam, hogy olyan brute-force alapú titkosírásfejtő szoftvert fejlesszek ki, amely a szavakból a felhasználó által megadott nyelvi szótárforrásokból képezhető mintázatok vizsgálata alapján véges mennyiségűvé szűkíti le a szóba jöhető megoldásokat, a megfejtéshez pedig intuitív és hatékonyan használható felhasználói felületet nyújtson (több párhuzamos megfejtési folyamat támogatása, részeredmények mentése és visszatöltése)

A feladatot Java nyelven oldom meg, a felhasználói felület kezeléséhez a JavaFX keresztrendszert használva.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.