Táncpartner és edzőtárskereső multimédiás megoldás tervezése és fejlesztése Java platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt években rohamos fejlődésen ment keresztül az információs társadalom. A korábban asztali programként futó alkalmazásokat egyre inkább kezdték felváltani a ma már széles körben elterjedt dinamikusan fejlődő webes technológiák, miközben egyre többféle feladat megvalósítására váltak és válnak alkalmassá. Megjelent az igény elosztott, sok felhasználóval rendelkező, vállalati méretű szoftverrendszerek kialakítására, melyek könnyen kezelhetőek és bármikor bárhonnan elérhetőek. Ezen szükségletek kielégítését az asztali programok csak nehézkesen vagy egyáltalán nem tudják teljesíteni webes társaikkal szemben.

Nagyméretű információs rendszerek fejlesztése során számos közös követelmény merült fel (pl. skálázhatóság, távoli elérés, biztonság, stb.). Ezen problémák globális megoldására elsők között a Java EE technológia adott támogatást, mely 1999-es megjelenése óta is folyamatosan fejlődik és az üzleti alkalmazások fejlesztése során a mai napig széles körben használják. A közben párhuzamosan megjelenő webes keretrendszerek csak tovább könnyítették a fejlesztők életét, javítva a Java EE hibáit, gyorsítva a fejlesztői folyamatot, növelve a karbantarthatóságot. Alkalmazásukkal olyan programrészek felesleges megírását kerülhetjük ki, melyek minden ilyen applikációban hasonlóképpen szerepelnek.

Ilyen keretrendszer a Spring Framework is, mely szakdolgozatom egyik alapköve. Választásom azért esett rá, mert azon kívül, hogy nyílt forráskódú, egyre szélesebb körben elterjedt, mivel a magán- és vállalati szektorban is egyaránt felismerték előnyeit, valamint a benne rejlő lehetőségeket valamennyi keretrendszerrel szemben. Éppen ezért jól dokumentált, ismerete versenyképes és hasznos szakmai tudást ad, melyet az iparban számtalan helyen tudok alkalmazni a későbbiekben.

Megismeréséhez olyan webalkalmazást fejlesztettem, mely közvetetten közreműködhet világunk ismert problémájának (mint a szocializálódás, ismerkedés, kapcsolatteremtés) megoldásában, a kulturális kikapcsolódás és aktív pihenés jegyében. Használata segíti a felhasználót ideális táncpartnerek, illetve edzőtársak keresésében, azok kommunikációjában, hirdetések feladásában valamint közösségi események létrehozásában.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.