Tanszéki vezérléstechnikai oktató modellek átépítése és programozása Siemens és Schneider PLC-kkel

OData támogatás
Konzulens:
Katona László Dr.
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A diplomaterv tárgyát a tanszéken található oktatási célokat szolgáló kéttartályos szivattyú modell, többváltozós folyamatmodell és a Danfoss frekvenciaváltó mellett a Fischertechnik gyártósori modell képezi. A diplomaterv célja ezeknek a vezérléstechnikai modelleknek a megismerése, (az első két modell) villamos felújítása, és ezeket irányító PLC programok írása ma szokásos programozási nyelveken.

Az első fejezet bemutatja az automatizálás ma szokásos legfontosabb feladatait, és ezek megoldásához szükséges legáltalánosabb eszközöket.

A második fejezet a laborban megtalálható Siemens irányítástechnikai eszközökről ad áttekintést.

A harmadik fejezet, a Siemens oktató állomások összeállításáról és a modellekhez illesztéséről szól, melyekhez az előző fejezetben ismertetett eszközök kerültek felhasználásra.

A negyedik fejezet rövid áttekintést ad a Fischertechnik gyártósori modell konstrukciós kialakításáról és interfészeiről. Ezek után bemutatásra kerülnek a vezérlő program által megvalósított munkafolyamatok és a kezelői felület.

Az ötödik fejezet a kéttartályos szivattyú modell felújításával és Schneider M340 PLC-vel való irányításával foglalkozik.

A hatodik fejezet a Danfoss VLT 2800 frekvenciaváltó különböző vezérlési módjait mutatja be.

A hetedik fejezet a többváltozós folyamatmodellt és villamos áttervezését mutatja be.

Az utolsó fejezet a függelék, ahol a modellek dokumentációja (kapcsolási rajz, csatlakozó kiosztás) található.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.