Tanya villamos energia ellátása megújuló energiaforrással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vokony István
Villamos Energetika Tanszék

Az első villamos energiát fogyasztó berendezések megjelenése óta az emberiség elektromos áram iránti igénye egyre csak nő. Megjelentek az első erőművek, amelyek a termeléshez többnyire nem megújuló energiahordozókat használtak. Az igény napjainkra már olyan méreteket öltött, hogy a társadalomnak el kell gondolkoznia, milyen alternatívái lehetnek a kimerülő energiaforrások miatt kieső erőművek pótlásának.

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a megújuló energiaforrások használatának kiaknázása. Ez a lehetőség nem csak környezetkímélő, hanem az említett energiaforrások korlátlan mennyiségben állnak rendelkezésre. Világszerte egyre több helyen használják ki a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket, sorra jelennek meg az újabb és újabb szélturbinák, vízerőművek és napelemes rendszerek.

Országunkban is egyre több nap- és szélerőmű jelenik meg. Az állami támogatások és az egyre olcsóbb rendszerek a népszerűsítést segítik. Több településen is a közvilágítást már a napenergia felhasználásával oldották meg. Ugyanakkor a háztartások teljes energiaigényének ellátása is biztosítható.

Munkám során egy tanya villamosenergia-igényeit mérem fel, amit hibrid energia konténer segítségével elégítek ki. A "mobil erőmű" méreteinek meghatározása során figyelembe veszem Magyarország természeti adottságait, és a hálózattól való függetlenedésre törekszem a gazdasági szempontokat is figyelembe véve.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.