Tanya villamosenergia ellátása biogáz erőműre alapozva

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dán András
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban az energiafelhasználás olyan mértékeket ölt, hogy az már komoly gondot okoz a szükséges energia megtermelésében. A megújuló energiaforrások termelésbe történő beintegrálása lehet az egyik megoldás erre a problémára. A decentralizált termelés mindenképpen komoly teret fog nyerni a jövőben a központosítottal szemben.

Szakdolgozatom során első sorban egy ilyen megoldás vizsgálatával foglalkoztam. Egy biogáz kiserőmű segítségével egy a hálózattól távol eső tanya fogyasztásának ellátása volt a célom az ott található sertéstelep hulladékára alapozva. Felmértem a tanya napi fogyasztását, több esetet figyelembe véve. Megvizsgáltam a napelemes, valamint az energiatárolásos kiegészítés lehetőségét, különös tekintettel a költségek összehasonlítására.

Úgy gondolom a tudatos energiafelhasználás, ötvözve a környezet óvásával egy olyan témakör, melyet érdemes tárgyalni, és amellyel érdemes foglalkozni. A technológiák rohamos fejlődése pedig ezen alkalmazások széleskörű használatát segítik elő.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.