Tanya villamosenergia ellátása biogáz primer energiára alapozva

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dán András
Villamos Energetika Tanszék

A fosszilis energiahordozók kimerülőben vannak, és a környezetszennyezés egyre inkább nagyobb problémát jelent. Kézenfekvő megoldásként kínálkoznak a megújuló energiaforrások az egyre növő villamos igények lefedésére, és majdani teljes lefedésére.

Ezek alkalmazásával a jelenlegi központosított termelést felváltja a decentralizált termelés. A szakdolgozatom egy ilyen erőmű létrehozására irányul, ahol a helyi adottságoknak megfelelő biogáz üzemet tervezek meg a szükséges eszközök és konstrukciók kiválasztásával, a pontos fogyasztói igények feltárása után. Figyelembe vettem a napelemes és az akkumulátorbankos kiegészítést, amelyek jó alternatívák lehetnek megfelelő körülmények esetén.

Úgy gondolom, hogy a tanyavilág, sőt Magyarország életében jelentős villamosenergia potenciállal rendelkezik a biogáz, amelyet minél jobban ki kellene használni. A megújuló energiaforrások közül ez az egyetlen, amely könnyen tárolható veszteségek nélkül, így a többi megújulónak kitűnő társa lehet. Amennyiben tenni akarunk a környezetért, és precízen felhasználható energiaforrásra vágyunk, akkor a biogáz mellett tegyünk le a voksunkat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.