Tanya villamosenergia ellátása szélerőmű kisegítéssel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dán András
Villamos Energetika Tanszék

Összefoglaló

Manapság az energiaellátás egyre fontosabb. Abban a korban élünk, amikor az energiaszolgáltatás kimaradása szinte az emberek életének bénulását idézi elő. A munkahelyeken, gyárakban, műhelyekben, összeszerelő üzemekben és számos más területen is a termelőképesség visszaesésével jár, ha a szolgáltatás nem megfelelő minőségű. Még sarkalatosabb a helyzet ott, ahol a megfelelő minőség biztosítása szünetmentes ellátást jelent. Itt olyan berendezéseket kell használni, amik érzékelik a hálózat kiesését és késlekedés nélkül átváltanak valamilyen kiegészítő energiaforrásra. Szakdolgozatomban is egy ilyen esetet vizsgáltam meg. Egy most épülő tanyán bár a kommunális hálózat elérhető, napi 10%-os kiesés várható. Ezen a tanyán egy baromfinevelő üzem működik, aminek viszont szünetmentes ellátásra van szüksége. Ezért a meglévő ellátást kellett kiegészíteni egy szélturbinával, energiatároló elemekkel és olyan kapcsoló berendezéssel, ami a hálózat kiesését érzékeli, ilyenkor átkapcsol tárolt energiáról történő ellátásra. Emellett a szélturbina a hálózatra betáplálást is végez.

Munkám során feltérképeztem, hogy milyen energiaigénye van egy baromfinevelő telepnek, mik jelentik a legnagyobb költségeket, milyen gazdasági hatása van a szünetmentes ellátásnak. Emellett a szélturbinákra vonatkozó megfelelőségi kritériumokat vizsgáltam, megfelelőségi vizsgálatra vonatkozó szabványt feldolgoztam. A hálózatra történő betáplálás feltételeinek és az engedélyeztetés menetének utána jártam. Végül pedig megtérülési számításokat végeztem, támogatás igénybe vételével és enélkül.

A megújuló energiaforrásokkal történő ellátás, vagy kiegészítő ellátás érdekes témakör. Egyes helyeken nincs is lehetőség kommunális hálózatra csatlakozásra, így ez jelentené az egyetlen lehetőséget a villamosság folyamatos biztosítására. Másrészt egyre jobban előtérbe kerül a decentralizált termelés és a fosszilis energiaforrások kiváltásának problémája. Hiszem, hogy az új technológiák segítségével egy nap a megújuló energiaforrások átvehetik a vezető szerepet a fosszilis forrásoktól, mindezt elérhető áron és a befektetés gyors megtérülésével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.