Tápfeszültség elosztó modul (PDM) élesztése és vezérlő szoftverének elkészítése a BME Formula Student projektben

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákjai által alkotott BME Formula Racing Team tagja lehettem a 2013/14-es őszi félévben. A kollektíva az alapítást követően minden évben részt vesz a Formula Student versenysorozatban. A nemzetközi versenyen szereplő csapatokkal összemérjük tudásunkat és a megépített autót is.

A folyamatos fejlesztés rendkívül lényeges, hogy lépést tudjunk tartani a többi szereplővel a megmérettetések során. Ennek köszönhetően minden évben újabb kihívásokkal találkoznak a hallgatók. Kezdőként azt a feladatot kaptam, hogy ismerjem meg és élesszem fel az autó tápfeszültség elosztó modulját (PDM), és ha szükséges, továbbfejlesztési opciókat adjak meg.

A kapcsolási és nyomtatott áramköri rajzokat készen kaptam meg, így annak tervezésében nem vehettem részt, viszont az összeszerelésben igen. A munkafolyamat során észrevettem kisebb-nagyobb hibákat, melyek kijavítására javaslatokat tettem.

Az alkatrészek NYHL-re történő szerelése és a modul élesztése után a feladatom következő része a beágyazott szoftver specifikálása. Egy olyan rendszerterv készítése, melyre a későbbiekben támaszkodhatok, megkönnyítve a szoftver kódjának megírását.

Az elkészült szoftver segítségével a PDM képes végrehajtani az autó eszközeinek bekapcsolási folyamatát a megadott sorrendben, majd felügyelni azok fogyasztását valamint alapvető diagnosztikákat készíteni.

Az előbb leírt folyamatot valósítom meg a szakdolgozatomban, mely végeredménye egy működőképes eszköz. A helyes működést a kábelkorbácsra csatlakoztatva is ellenőriztem, ezáltal biztosított a tápellátása az autóban lévő elektronikáknak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.