Táplálási adatok feldolgozása és megjelenítése szoros vércukor szabályozás során

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Benyó Balázs István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az emberi szervezet metabolikus egyensúlyának fenntartása az intenzív osztályokon fekvő betegek esetén nagy kihívást jelent a szakorvosok számára. A nemzetközi és hazai gyakorlatban számos módszert alkalmaznak. A szoros vércukorszint szabályozást (TGC) megvalósító STAR alkalmazás egy olyan orvosi tanácsadó szoftver, mely hatékony segítséget jelent a probléma megoldásában. Ennek a tanácsadó rendszernek a fejlesztésébe kapcsolódhattam be diplomamunkám során.

A táplálási protokoll a beteg kezelésének egyik fontos eleme. A betegek állapotát figyelembe véve az orvosok minden nap napi tápanyag beviteli célt tűznek ki. Ezek megvalósításának érdekében folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kezelés során bevitt tápanyagok fehérje, zsír, illetve szénhidrát tartalmát, valamint ezek arányát és a belőlük számítható energia bevitelt. A protokollt megvalósító tanácsadó rendszer tárolja az eszközön, illetve a hozzá kapcsolódó háttérrendszeren a táplálással kapcsolatos adatokat, lehetőségét adva azok elemzésének.

Munkámat az alkalmazás működési logikájának és Tanszéken készülő új szoftver keretrendszer megismerésével kezdtem, majd a szoftver tápanyagbevitellel kapcsolatos funkcióinak fejlesztésével foglalkoztam.

Első lépésként implementáltam a táplálást tervezését segítő funkciókat, mellyel meghatározhatók a napi célértékek. Ezután az eltárolt nyers adatok feldolgozását és megjelenítését végző modult alakítottam ki. Végül a betegápolási adatok betegkezelési szempontból megfelelő exportálási lehetőségét biztosítottam, melyek segítik az előbb említett kimutatások dokumentálását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.