Társasjátékok szellemi frissesség mérésére

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hanák Péter
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az Európai Unióban kardinális probléma a népesség elöregedése. Az Eurostat becslése szerint 2080-ra az EU28 lakosságának 28,7%-a meghaladja majd a 65 éves kort. Az időskori betegségek közül jelentős mértékű a szellemi képességek hanyatlása, ezért napjainkban gyakran foglalkoznak ezzel a betegséggel.

Manapság az orvostudomány egyre gyakrabban fordul az informatikai megoldások felé, és ez így van ezen a területen is. A Szellemi frissesség mérése és megőrzése (Maintaining and Measuring Mental Wellness röviden: M3W) elnevezésű projekt, melybe én is bekapcsolódhattam, a betegség korai felismerését kívánja segíteni olyan számítógépes játékokkal, melyekkel a szellemi képesség mérhető, a demencia kialakulása előre jelezhető, ugyanakkor önállóan játszhatóak és szórakoztatóak.

Diplomatervemben áttekintem az M3W projektet és a projekt során elért eredményeket. Ismertetem a projekt alatt kifejlesztett keretrendszer-verziókat, amik olyan hasznos szolgáltatásokat nyújtanak a fejlesztőknek, mint játékos-hitelesítés, naplózás és játékvezérlés.

Meghatározott szempontok alapján (népszerűség, játékmenet, egyszerűség és mérési potenciál) kiválasztom és implementálom a malom- és dámajátékot. Ezek illeszkednek a kialakított rendszer mindkét részéhez: a Mental Wellnes Toolset (MWT) részhez, ami a mentális tréningként alkalmazható játékokat tartalmazza, és a Community Building Toolset (CBT) részhez, ami a közösségépítést segítő funkciókat gyűjti össze. Bemutatom a játékszabályokat, a programok struktúráit, a grafikus felületeket és bizonyos kódrészleteket. A malomjátékhoz létrehozok és ismertetek egy mesterséges intelligenciával rendelkező gépi játékost a hatékonyabb monitorozás érdekében.

Társasjátékokról lévén szó, a játékoknak kommunikálniuk kell egymással. A kommunikálásra kiválasztott módszereket ismertetem, összehasonlítom, és felvázolok lehetséges alternatívákat. Végül összegyűjtök néhány lehetséges továbbhaladási irányt.

Mindkét játék elkészült, megfelelően illeszkedik a keretrendszerbe, társasjátékként játszható. A játékmenet élvezetes mind más játékosok, mind a gépi játékos ellen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.