Tartalom alapú közösségi alkalmazás felületének tervezése és fejlesztése Android tablet eszközökre

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az informatika fejlődéséből eredeztethetően, manapság a mobileszközök piaca folyamatos, és egyre inkább növekvő sikernek örvend a felhasználók körében. Az okostelefonok, valamint táblagépek által kínált, széles és különböző szinteket lefedő funkcionalitás, valamint az eszközök által biztosított mobilitással egybekötött internet-elérési lehetőség a készülékek iránti kereslet további növekedését idézte elő.

Különböző felmérések támasztják alá, hogy az internetet használó társadalom körében a világhálón töltött idő függvényében a közösségi alkalmazások az utóbbi pár évben igen magas fokú népszerűségre tettek szert. Az emberek szeretik, akár virtuálisan is, ismerőseik közelségét érezni, melynek elérésében remek szolgálatot tesznek a fent említett eszközök, melyek segítségével ez hely és idő független módon valósítható meg.

A szakdolgozatomban a Google gondozásában létrejött mobil operációsrendszerről, a mobil operációs rendszerek terén vezető pozíciónak örvendő, Android-dal ismerkedtem meg mélyrehatóan. A platform általános bemutatásán túl dolgozatomban kitérek a rendszer által nyújtott, felülettervezési szempontból jelentős szolgáltatásokra, valamint az operációsrendszer újabb, táblagépekre szánt változatára, és az ott fellelhető újdonságok ismertetésére is.

A megszerzett ismeretek elmélyítéseképpen bekapcsolódtam az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék által folytatott közösségi portál, Android táblagépekre szánt vastagkliens változatának fejlesztési folyamataiba, melynek keretei között az alkalmazás funkcionalitását bővítő tervezési, valamint fejlesztési és implementálási feladatok elvégzésében vehettem részt. Feladataim közé tartozott a hálózati hozzáférés optimalizálása, cache implementálása, valamint a közösségi funkciók közül az üzenőfal, hírek valamint fórumok szekció megvalósítása. A szakdolgozatom második felében igyekszek kitérni ezen tervezési, valamint implementálási folyamatok ismertetésére, az esetlegesen felmerült nehézségek leküzdésére, a problémák orvoslására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.