Tartalom titkosítási eljárás FPGA megvalósíthatóságának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Sok iparághoz hasonlóan a pro AV (professzionális audiovizuális) rendszerek piacán is egyre inkább jellemző a szabványos Ethernet hálózatok használata a hagyományos, médiaspecifikus megoldásokkal szemben. Az AV over IP rendszerekben az audio- és videojelek továbbítására a kiépített, standard IP alapú infrastruktúrák felhasználásával van lehetőség, így a kapcsolási funkciót a korábbi AV mátrixok helyett Ethernet switch-ek veszik át. A csomag alapú média átvitel támogatásához speciális adó és vevő egységekre van szükség, ilyen például a Lightware Kft. UBEX optikai extender termékcsaládja.

Annak következtében, hogy a média tartalomtovábbítás már nem elszeparáltan történik, hanem a felhasználói adatok közvetítésére is használt standard Ethernet hálózaton, a kritikus tartalmak illetéktelen hozzáférése elleni védelemre is szükség van. Erre kínálnak lehetőséget a dolgozat témájául szolgáló titkosítási eljárások.

A videóhoz hasonló nagy sávszélességű adatok titkosítására érdemes valamilyen szimmetrikus kulcsú eljárást alkalmazni, míg az ehhez szükséges kulcs továbbítására nagyobb komplexitású, például nyilvános kulcsú eljárást. Az AV over IP termékekben elterjedt az AES szimmetrikus kulcsú titkosítás alkalmazása biztonságából és hatékony megvalósíthatóságából adódóan. További előnye, hogy iteratív felépítése miatt jól skálázható erőforrás felhasználás és sebesség tekintetében.

A pipeline architektúra tökéletesen illeszkedik az FPGA áramkörök párhuzamos működéséhez, így nagy sebesség érhető el, amely képes kiszolgálni a jelenlegi alkalmazásban megtalálható média streamek igényeit. A titkosító algoritmusok hardveres megvalósítása azért is kedvező, mert nagyobb fizikai biztonságot nyújt, ugyanis harmadik személy számára azok nehezebben módosíthatóak, a tárolt kulcsok kevésbé hozzáférhetőek, mint szoftveres megoldások esetén.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.