Tartalomkezelő rendszer iOS alapú mobileszközökre

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kelényi Imre
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a mobilplatformok vitathatatlan népszerűségének köszönhetően sokakban felmerül az igény, hogy saját alkalmazást szeretnének vállalkozásuk népszerűsítésére, ennek megvalósítását egy fejlesztő cég megbízásával azonban nem mindenki engedheti meg magának. A webes tartalomkezelő rendszerek mintájára, a népszerű mobilplatformokhoz is készültek olyan rendszerek, melyeken keresztül az általános célú alkalmazások készítése az átlag felhasználók számára is elérhető.

Az általam készített rendszer is ezt a feladatot igyekszik megoldani azáltal, hogy a felhasználó által webes felületen összeállított tartalmat, önálló alkalmazás látszatát keltve a kliens mobileszközre készített “tároló” alkalmazásban jeleníti meg. A tartalom összeállítása előre elkészített sablonok segítségével történik, melyek az eszköz beépített felhasználói felület elemeit használják.

A megvalósításra az egyik legnépszerűbb, általam is használt mobilplatformot, az Apple iOS platformját választottam. A rendszer kialakításához nélkülözhetetlen volt a platform jellemzőinek, általa nyújtott szolgáltatásoknak átfogó megismerése, a szerver fejlesztésének megkezdése csak ezután történhetett meg. A szerver implementálása olyan új technológiák segítségével valósult meg, mint a Node.js JavaScript alapú szerver technológiája vagy a MongoDB NOSQL adatbázis-kezelő rendszere.

Az elkészített sablonok lehetőséget adnak többek között egyszerű szövegek, dokumentumok és a szerkesztőben készített HTML oldalak megjelenítésére, emellett a felhasználó által feltöltött képekből galéria készítését is lehetővé teszik. Az oldalon lehetőség van az iOS rendszerében megjeleníthető kuponok készítésére is, ezzel kiegészítve az általános funkciókat.

A kliens és szerver fejlesztése a használt adatstruktúra és adatbázis-szerkezet meghatározása után párhuzamosan történt, ennek eredményeképp egy olyan rendszert sikerült létrehozni, mely később továbbfejleszthető és új sablonok létrehozásával könnyen bővíthető.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.